2015. május 22. péntek

Friss hírek

A Green plant protection (GPP) olyan kezdeményezés, amely az ökológiai gazdálkodással foglalkozó termelőkhöz igyekszik közelebb hozni a növényvédelem témakörét mobil eszközök felhasználásával. A mobil technológiák biztosítják a hozzáférést az egész életen át tartó tanuláshoz, amely úgy az Európai Unióban, mint Szlovákiában prioritás a szakképzésben. A mobil eszközök az egész életen át tartó tanulás állandó kísérői, mindenütt jelen levő, a mindennapi élet szerves részét képező készülékek, melyek segítségével új tanulási formák alakultak ki, meghódítva az ifjabb generációt.


Az ökológiai gazdálkodás számokban

2015. március 17. kedd

A FiBL (Forschunginstitut für biologischen Landbau) és az IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) minden év elején közzé teszi a világ ökogazdálkodással kapcsolatos adatait. A két szervezet az adatokat a „The World Of Organic Agriculture” című statisztikai évkönyvben teszi közzé. Az idei kiadás a „Statistics & Emerging Trends 2015” alcímet kapta, a kiadványban szereplő adatok a 2013. év végi állapotot mutatják. A több száz oldalas összeállításhoz (a továbbiakban: FiBL&IFOAM 2015.) a világ 170 országának ökogazdálkodási szakemberei szolgáltatták az adatokat, melyeket a két szervezet nagy tapasztalattal rendelkező szakértői összesítenek és értékelnek ki. A legjobb tudásuk szerint végzett munkájukba ennek ellenére csúszhat hiba, és ahogy ők is elismerik, bizonyos területeken javításra szorul munkájuk (illetve az adatok, amelyekkel dolgoznak).


Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr 2015. február 27-én megújította a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségével (KÖSZ-szel) korábban megkötött Stratégiai Partnerségi Megállapodást. A Megállapodást a KÖSZ részéről Dr. Solti Gábor elnök 2015. március 5-én írta alá. Ezzel továbbra is a KÖSZ az egyedüli szervezet a magyarországi biokultúrális, ökogazdálkodó szervezetek közül, mellyel a Földművelésügyi Minisztérium Stratégiai Partnerségi Megállapodást kötött.


Az immár 136 országból érkezett több mint 44.000 szakmai látogatóval jeleskedő Biofach és Vivaness szakkiállítás a világ legnagyobb, évente megrendezésre kerülő bio-szakvására, mely idén február 11-14. között volt látogatható Nürnbergben. A látogatókat a hét csarnokban elhelyezett 2348 kiállítón kívül a vásárral párhuzamosan zajló több mint 100 konferencia szekció is érdekelte. Sikeres volt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezésében immár negyedik alkalommal megvalósuló Közép- és Kelet-Európai öko-ágazati szekció is.


Frühwald Ferenc, a hazai biomozgalom egyik elindítója, a Biokultúra Egyesület alapító tagja, az alábbi értesítést küldte:


Mindenki – legyen az személy, vagy szervezet – szeret egy célt kitűzni maga elé, amit el kíván érni. A célok, a tervek kitűzése mindenképpen fontos, helyénvaló. Az ilyen célkitűzéseknek azonban mindig a realitásokon kell alapulni. Amikor az 1980-as évek végén elindult Magyarországon az ellenőrzött biogazdálkodás, mi is megfogalmaztuk álmainkat, céljainkat, hogy mit is szeretnénk elérni.


Örömhír: Palik Klárát kitüntetették!

2014. december 4. csütörtök

A KÖSZ felvidéki tagszervezetének tulajdonosai, dr. Palik László és Klára az ökogazdálkodás mellett a felvidéki magyarság és az egyetemes magyar kultúra elkötelezett támogatói, segítői. Klára asszony ez irányú odaadó, önzetlen munkáját 2014. november 30-án, a CSEMADOK zselízi alapszervezete ünnepségén díszoklevéllel köszönte meg a szervezet elnöke.