2014. december 21. vasárnap

Friss hírek

Örömhír: Palik Klárát kitüntetették!

2014. december 4. csütörtök

A KÖSZ felvidéki tagszervezetének tulajdonosai, dr. Palik László és Klára az ökogazdálkodás mellett a felvidéki magyarság és az egyetemes magyar kultúra elkötelezett támogatói, segítői. Klára asszony ez irányú odaadó, önzetlen munkáját 2014. november 30-án, a CSEMADOK zselízi alapszervezete ünnepségén díszoklevéllel köszönte meg a szervezet elnöke.


A jövőre alapításának 25. évfordulóját ünneplő TERRA’S 2014. október 29-én és 30-án rendezte meg Szabadkán, a Szabadegyetemen a 10. (jubileumi) Nemzetközi Biotermék Fesztivált ("10. BioFest").


A Székelyföldi Bio Egyesület és a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány közös szervezésében 2014. október 3-án, Csíkszeredán „Gazdálkodás biomódon” címmel rendeztek műhelykonferenciát. Négy KÖSZ tagszervezet képviselője is részt vett a konferencián: Csomós Attila (RMGE Maros, elnök), dr. Drexler Dóra (ÖMKi, ügyvezető), dr. Máthé Emma (Székelyföldi Bio Egyesület, elnök) és Nagy Miklós (Bioterra, elnök). Dr. Máthé Emma és dr. Drexler Dóra előadást is tartottak. A nagyváradi tanévnyitó másnapján rendezett esemény rangját jelzi, hogy Tóth Katalin helyettes államtitkár is aktív résztvevője volt. Az alábbiakban dr. Máthé Emma értékelését közöljük, aki a konferencia egyik főszervezője volt.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) is képviseltette magát a Földművelésügyi Minisztériumban október 2-án megrendezett eseményen. Az Élelmiszer Érték Fórum az élelmiszerpazarlás, -veszteség és -hulladék csökkentését tűzte ki alapcéljául, mely mind gazdasági, mind társadalmi és környezeti szempontból kiemelt jelentőséggel bír. A Fórum nyitórendezvénye egy hosszabb távú projekt egyik első állomása volt. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a projekt céljainak elérésében a Kormány és a Földművelésügyi Minisztérium is elkötelezett, s e célok egybevágnak az uniós célokkal.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2014. szeptember 23.-án Vidékfejlesztési Szakmai Napot tartott a NAK Országos Központjában. A magas szintű szakmai tanácskozáson a Földművelésügyi Minisztérium, a Miniszterelnökség államtitkárai, helyettes államtitkárai, illetve a NAK osztályvezetői ismertették a vidékfejlesztés, környezetvédelem, az agrárgazdaság, az erdő- és vadgazdálkodás és az ökogazdálkodás aktuális kérdéseiről, jogi szabályozásáról és pályázati lehetőségeiről a jelenlegi, hivatalos álláspontot. Az alábbiakban dr. Solti Gábornak, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) elnökének gondolatait közöljük a tanácskozáson elhangzottakról.


Az ökogazdálkodási statisztikák az adott év utolsó napjára vonatkoznak. A FiBL, az IFOAM és az Eurostat utolsó ökogazdálkodási statisztikai adatait a 2012.12.31.-i állapotra adták meg. Ez alapján egy kerek időszakot, tíz évet (2002-2012) tekintünk át.


A Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért közhasznú alapítvány 2014. szeptember 5-én, Piliscsabán, a Iosephinum Kollégium és Szakkollégium dísztermében rendezte meg XII. Tudományos Emlékülését. Az emlékülés kapcsolódott a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) közgyűléséhez.