2015. október 4. vasárnap

Friss hírek

A Székelyföldi Bio Egyesület közel húsz fővel egy kétnapos, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megvalósult délvidéki tanulmányúton vett részt a KÖSZ Lakiteleken megtartott Közgyűlését követően. A csoportot Bödő Kálmán és munkatársai, a Meta Terra Egyesület biogazdái, valamint Magyarkanizsa Község Önkormányzata fogadta. Az alábbiakban az erről készült riportot tekinthető meg, melyet a szabadkai Magyarok házában működő, de az egész Vajdaságban fogható Pannon Televízió készített.


A biokultúra és az ökogazdálkodás kitüntetettjei

2015. szeptember 17. csütörtök

Minden szakma megalkotja legkiválóbbjainak elismerését, kitüntetési rendszerét. Így van ez a biokultúra mozgalom és az ökológiai gazdálkodás területén is. Az összeállításunkkal kívánjuk megőrizni ezen kitüntetett személyek nevét. (A kitüntetettek listáját a mellékelt táblázatban foglaltuk össze.)


A Kárpát-medencei ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) közgyűlését 2015. szeptember 4-5.-én, hagyományosan a Sárközy Péter Tudományos Emléküléssel közösen, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával rendeztük meg. A közgyűlés tagjainak egyöntetű visszajelzése alapján Lakiteleken egy rendkívül jól szervezett, sikeres, hasznos és felemelő rendezvényen vehettek részt, mely mind a biogazdálkodás, a biokultúra ügyét, mind pedig a Szövetség munkáját érdemben elősegítette. Az alábbiakban az eseményről készített beszámolónkat olvashatják.


A világ, és ezen belül a Kárpát-medence magyarsága közül jelenleg a legnehezebb helyzetben a Kárpátalján élő, kb. 150 ezres magyar közösség tagjai vannak. A növekvő anyagi, megélhetési nehézségek mellett félelemmel tölti el őket a polgárháború exkalálódása, a magyar fiatalok besorozása, frontra való küldése. Ebben a helyzetben a magyar nemzet tagjainak még nagyobb összefogására van szükség.


A Palik-család idén második alkalommal rendezte meg Peszek-Tergenyén a Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyt. A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) Tagjai már a tavalyi versenyen is szép számmal és kitűnő eredménnyel vettek részt – lásd: a www.karpatbio.hu honlapon a „Beszámoló – I. Nemzetközi Bor- és Lekvárverseny, Peszek-Tergenye” című cikket. Az idei versenyt ismételten a tavalyi helyszínen, Peszek-Tergenyén tartották meg, augusztus 5-én. Az ünnepélyes eredményhirdetésre augusztus 15-én került sor.


Kárpátalja példát mutat

2015. augusztus 25. kedd

Két évvel ezelőtt az európai és amerikai nagyhatalmak Ukrajnában a belső nacionalista csoportokon keresztül destabilizálták az országot. Az azóta folyó polgárháború, gazdasági-politikai válság igen nehéz helyzetbe hozta a Kárpátalján őslakosként élő, mintegy 150 ezres magyar közösség életét. A világban szétszórtan és a Kárpát-medencében élő magyarság megmozdult testvéreik érdekében: jótékonysági rendezvények bevételével, a gazdaszervezetek vetőmag biztosításával, a kormány támogatásokkal segíti a Kárpátalján élőket. Ebbe a sorba illeszkedik az idei Magyarok Kenyere program is.


A Magyarok Kenyere program 2011-ben Pécsről indult. A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező kezdeményezés célja, hogy a Kárpát-medence minden részéből a gazdák által összeadott gabonából őrölt lisztből készítik el azt a kenyeret, amelyet augusztus 20-án a Szent Jobb-körmenet előtt Erdő Péter bíboros áld meg.