2015. március 6. péntek

Friss hírek

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr 2015. február 27-én megújította a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségével (KÖSZ-szel) korábban megkötött Stratégiai Partnerségi Megállapodást. A Megállapodást a KÖSZ részéről Dr. Solti Gábor elnök 2015. március 5-én írta alá. Ezzel továbbra is a KÖSZ az egyedüli szervezet a magyarországi biokultúrális, ökogazdálkodó szervezetek közül, mellyel a Földművelésügyi Minisztérium Stratégiai Partnerségi Megállapodást kötött.


Az immár 136 országból érkezett több mint 44.000 szakmai látogatóval jeleskedő Biofach és Vivaness szakkiállítás a világ legnagyobb, évente megrendezésre kerülő bio-szakvására, mely idén február 11-14. között volt látogatható Nürnbergben. A látogatókat a hét csarnokban elhelyezett 2348 kiállítón kívül a vásárral párhuzamosan zajló több mint 100 konferencia szekció is érdekelte. Sikeres volt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezésében immár negyedik alkalommal megvalósuló Közép- és Kelet-Európai öko-ágazati szekció is.


Frühwald Ferenc, a hazai biomozgalom egyik elindítója, a Biokultúra Egyesület alapító tagja, az alábbi értesítést küldte:


Mindenki – legyen az személy, vagy szervezet – szeret egy célt kitűzni maga elé, amit el kíván érni. A célok, a tervek kitűzése mindenképpen fontos, helyénvaló. Az ilyen célkitűzéseknek azonban mindig a realitásokon kell alapulni. Amikor az 1980-as évek végén elindult Magyarországon az ellenőrzött biogazdálkodás, mi is megfogalmaztuk álmainkat, céljainkat, hogy mit is szeretnénk elérni.


Örömhír: Palik Klárát kitüntetették!

2014. december 4. csütörtök

A KÖSZ felvidéki tagszervezetének tulajdonosai, dr. Palik László és Klára az ökogazdálkodás mellett a felvidéki magyarság és az egyetemes magyar kultúra elkötelezett támogatói, segítői. Klára asszony ez irányú odaadó, önzetlen munkáját 2014. november 30-án, a CSEMADOK zselízi alapszervezete ünnepségén díszoklevéllel köszönte meg a szervezet elnöke.


A jövőre alapításának 25. évfordulóját ünneplő TERRA’S 2014. október 29-én és 30-án rendezte meg Szabadkán, a Szabadegyetemen a 10. (jubileumi) Nemzetközi Biotermék Fesztivált ("10. BioFest").


A Székelyföldi Bio Egyesület és a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány közös szervezésében 2014. október 3-án, Csíkszeredán „Gazdálkodás biomódon” címmel rendeztek műhelykonferenciát. Négy KÖSZ tagszervezet képviselője is részt vett a konferencián: Csomós Attila (RMGE Maros, elnök), dr. Drexler Dóra (ÖMKi, ügyvezető), dr. Máthé Emma (Székelyföldi Bio Egyesület, elnök) és Nagy Miklós (Bioterra, elnök). Dr. Máthé Emma és dr. Drexler Dóra előadást is tartottak. A nagyváradi tanévnyitó másnapján rendezett esemény rangját jelzi, hogy Tóth Katalin helyettes államtitkár is aktív résztvevője volt. Az alábbiakban dr. Máthé Emma értékelését közöljük, aki a konferencia egyik főszervezője volt.