2015. november 26. csütörtök

Friss hírek

Az alábbiakban "Az aszztali örömök magazinja" alcímet viselő lap cikkét közöljük változatlan, szkennelt formátumban. A cikket a lap főszerkesztője, Kiss Dezső Péter jegyzi. A Palik-házaspárnak, családjuknak, munkatársaiknak ezúton is gratulálunk kiváló munkájukhoz és eredményeikhez!


Fotógaléria a beregi tanulmányútról

2015. november 15. vasárnap

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatásával a KÖSZ és a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület 2015. november 6-7.-én szakmai tanulmányutat szervezett Kelet-Magyarországra, a kárpátaljai magyar gazdák részére, hogy lehetőségük legyen megismerni a magyar ökogazdák munkáját, eredményeit, gyakorlati tanácsait az ő saját példájukon keresztül. A szöveges beszámolót követően most egy nagyobb képgalériában is bemutatjuk a tanulmányút eseményeit, a meglátogatott biogazdákat és biogazdaságokat.


A magyar határhoz közeli kárpátaljai falvak lakossága a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület – a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) tagszervezetének – jelzése alapján nagy érdeklődést mutat a biogazdálkodás iránt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatásával a KÖSZ és a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület szakmai tanulmányutat szervezett Kelet-Magyarországra, a kárpátaljai magyar gazdák részére, hogy lehetőségük legyen megismerni a magyar ökogazdák munkáját, eredményeit, gyakorlati tanácsait az ő saját példájukon keresztül.


A TERRA’S Organikus Táplálékért Egyesület 2015. október 15-én Szabadkán, a Szabadegyetemen tartotta szokásos évi biofesztiválját, a BioFest rendezvényt. Az idei esemény rangját emelte, hogy ez egyben a Terra’s alapításának 25. évfordulója is volt.


A Székelyföldi Bio Egyesület közel húsz fővel egy kétnapos, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megvalósult délvidéki tanulmányúton vett részt a KÖSZ Lakiteleken megtartott Közgyűlését követően. A csoportot Bödő Kálmán és munkatársai, a Meta Terra Egyesület biogazdái, valamint Magyarkanizsa Község Önkormányzata fogadta. Az alábbiakban az erről készült riportot tekinthető meg, melyet a szabadkai Magyarok házában működő, de az egész Vajdaságban fogható Pannon Televízió készített.


A biokultúra és az ökogazdálkodás kitüntetettjei

2015. szeptember 17. csütörtök

Minden szakma megalkotja legkiválóbbjainak elismerését, kitüntetési rendszerét. Így van ez a biokultúra mozgalom és az ökológiai gazdálkodás területén is. Az összeállításunkkal kívánjuk megőrizni ezen kitüntetett személyek nevét. (A kitüntetettek listáját a mellékelt táblázatban foglaltuk össze.)


A Kárpát-medencei ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) közgyűlését 2015. szeptember 4-5.-én, hagyományosan a Sárközy Péter Tudományos Emléküléssel közösen, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával rendeztük meg. A közgyűlés tagjainak egyöntetű visszajelzése alapján Lakiteleken egy rendkívül jól szervezett, sikeres, hasznos és felemelő rendezvényen vehettek részt, mely mind a biogazdálkodás, a biokultúra ügyét, mind pedig a Szövetség munkáját érdemben elősegítette. Az alábbiakban az eseményről készített beszámolónkat olvashatják.