2014. október 1. szerda

Friss hírek

Az ökogazdálkodási statisztikák az adott év utolsó napjára vonatkoznak. A FiBL, az IFOAM és az Eurostat utolsó ökogazdálkodási statisztikai adatait a 2012.12.31.-i állapotra adták meg. Ez alapján egy kerek időszakot, tíz évet (2002-2012) tekintünk át.


A Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért közhasznú alapítvány 2014. szeptember 5-én, Piliscsabán, a Iosephinum Kollégium és Szakkollégium dísztermében rendezte meg XII. Tudományos Emlékülését. Az emlékülés kapcsolódott a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) közgyűléséhez.


2014. augusztus 6-án a felvidéki Peszek-Tergenyén a KÖSZ felvidéki alelnökének és családjának hathatós közreműködésével és szervezésében egy olyan eseményre került sor, mely példa nélkülinek tekinthető. Korábban ugyanis egy borversenyt sosem tartottak együtt lekvárversennyel. A kezdeményezés sikerét jelzi a nagyszámú nevezés, mind a bor-, mind pedig a lekvárverseny tekintetében, továbbá az eredményhirdetésen megjelent résztvevők sokasága. A lekvárverseny zsűrijének elnökéül a szervezők a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének Elnökét kérték fel. Az alábbiakban dr. Solti Gábor beszámolóját, értékelését olvashatják, kiegészítve az eseményről megjelent két felvidéki hírrel.


A 2014. július 26.-i esemény fontosságát nemcsak a helyszín jelzi: Prof. Dr. Korinek László, a Magyarok Kenyere program elindítója mellett személyesen mondott köszönetet a felajánlott adományokért Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) 9 tagszervezete vett részt az ünnepségen.


A Kárpát-medence területén jelenleg nyolc ország osztozik. Mind a nyolc országban több mint egy évtizede van ellenőrzött biogazdálkodás. Jelen munkában ennek a nyolc országnak az ökoterület-változását foglaltuk össze, 2004 óta.


2014. június 20-án, ünnepélyes keretek között került sor a Hubai Ökofarm területén a bio vágópont és húsüzem átadására. A Hubai és Társai Kft. a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) tagja. Az eseményen köszöntőbeszédet mondott dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Jakab István (a Parlament alelnöke). A KÖSZ-t dr. Solti Gábor elnök és Ziegler Gábor képviselték.


Az Erdélyi Magyar Televízió a Tájkép című mezőgazdasági magazinműsora keretében számolt be a 2014. május 31-én megrendezett I. Torockói Nemzetközi Ökogazdálkodási Konferenciáról, illetve az ökológiai vagy más néven biogazdálkodás jelentőségéről. A 24 perces műsorban megszólal Nagy Miklós, Móricz József, dr. Solti Gábor, dr. Ratkos József és dr. Pozsony Ferenc.