2014. április 24. csütörtök

Friss hírek

Beszámoló - II. Földész Fórum

2014. március 24. hétfõ

A 2014. március 21-én, Nyíregyházán, dr. Ratkos József főszervezésével megrendezett konferencia eredményei, sajtóanyagai.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) bővülő kapcsolatait, fontosságát, sikerét jelzi, hogy évről évre jelentkeznek olyan öko szervezetek, melyek a Szövetség tagságába kérik felvételüket. A Dr. Ratkos József vezette Kelet Kapuja Ökotermesztők Egyesülete szintén komoly szándéknyilatkozatot tett erre vonatkozóan. Mostani programajánlónkban az egyesület által szervezett II. Földész Fórumra történő meghívót és a rendezvény tervezett programját mutatjuk be Olvasóinknak, mivel úgy gondoljuk, hogy a magyar és az egész kárpát-medencei ökogazdálkodás szempontjából fontos eseményre fog sor kerülni két hét múlva Nyíregyházán. Kérjük a KÖSZ tagokat, hogy aki tud, vegyen rajta részt.


2014 márciusában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) munkatársai és szakmai partnerei bemutatják aktuális kutatási témáikat, és ismertetik az elmúlt évek ökológiai szántóföldi on-farm kísérleteinek eredményeit. A „Kutatások az ökológiai gazdálkodás szolgálatában – Szántóföldi kutatások” című rendezvény három helyszínen, egymáshoz hasonló programmal kerül megszervezésre. A találkozók célja a kísérleti eredmények és tapasztalatok megosztása és megvitatása az érintett és érdeklődő gazdálkodókkal, valamint a további kutatási irányok és lehetőségek közös feltárása. Továbbá a rendezvénysorozat lehetőséget kíván teremteni a hazai szántóföldi ökogazdálkodás szereplőinek egymás jobb megismerésére és az aktuális ágazati kérdések kötetlen megvitatására. A programsorozat tegnap Karcagon indult (március 7.: Nagydorog, március 11.: Mezőtúr), melyen a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnöke és több tagszervezete is részt vett.


A "Párbeszéd a hazai ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért" címmel, a Vidéfejlesztési Minisztériumban megrendezett konferencia előadásait az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közzétette.


A Vidékfejlesztési Minisztérium hivatalos honlapján 2014. február 19-én jelent meg a hír, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jóváhagyta a Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2014-2020) című dokumentumot. Az Akcióterv előkészítésében a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége is szerepet vállalt: a KÖSZ már az Akcióterv első – sok helyen javításra, pontosításra szoruló – tervezetének véleményezésében is részt vett, ugyanúgy, ahogy a második tervezet esetében is.


2014. február 6.-án Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM), az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezésében, mintegy 120 fő részvételével tartották meg a „Párbeszéd a hazai ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért” című szakmai rendezvényt az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdéseiről, a Nemzeti Ökológiai Gazdálkodási Akciótervről, a 2015-től várható új agrártámogatási és intézményi rendszerről, az Európai Unió új biorendelet tervezetéről és mindezek várható ágazati hatásairól. A rendezvény célja a szakpolitika most zajló tervezési eseményeinek szélesebb körű megismertetése, ezen folyamatok kedvező irányú befolyásolása, az ökológiai gazdálkodás szakmai álláspontjának és érdekeinek összefogott megfogalmazása és megjelenítése volt. A programban a szakhatóságok mellett szerepet kaptak a civil szervezetek is. Az alábbiakban dr. Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) elnökének hozzászólását idézzük.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) több tagszervezete is jelen volt a 2014. január 24-én, Budapesten, a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben (NSKI) megrendezett találkozón. A rendezvényen a magyarországi képviselők mellett részt vettek a külhoni magyar mangalicatenyésztők is. A találkozó jelentőségét – a nagy sajtóvisszhang mellett – bizonyítja, hogy a házigazda NSKI elnöke mellett jelen volt Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára is.