2015. augusztus 29. szombat

Friss hírek

Zászlóadományozás Verbőcnek

2015. augusztus 28. péntek

A világ, és ezen belül a Kárpát-medence magyarsága közül jelenleg a legnehezebb helyzetben a Kárpátalján élő, kb. 150 ezres magyar közösség tagjai vannak. A növekvő anyagi, megélhetési nehézségek mellett félelemmel tölti el őket a polgárháború exkalálódása, a magyar fiatalok besorozása, frontra való küldése. Ebben a helyzetben a magyar nemzet tagjainak még nagyobb összefogására van szükség.


A Palik-család idén második alkalommal rendezte meg Peszek-Tergenyén a Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyt. A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) Tagjai már a tavalyi versenyen is szép számmal és kitűnő eredménnyel vettek részt – lásd: a www.karpatbio.hu honlapon a „Beszámoló – I. Nemzetközi Bor- és Lekvárverseny, Peszek-Tergenye” című cikket. Az idei versenyt ismételten a tavalyi helyszínen, Peszek-Tergenyén tartották meg, augusztus 5-én. Az ünnepélyes eredményhirdetésre augusztus 15-én került sor.


Kárpátalja példát mutat

2015. augusztus 25. kedd

Két évvel ezelőtt az európai és amerikai nagyhatalmak Ukrajnában a belső nacionalista csoportokon keresztül destabilizálták az országot. Az azóta folyó polgárháború, gazdasági-politikai válság igen nehéz helyzetbe hozta a Kárpátalján őslakosként élő, mintegy 150 ezres magyar közösség életét. A világban szétszórtan és a Kárpát-medencében élő magyarság megmozdult testvéreik érdekében: jótékonysági rendezvények bevételével, a gazdaszervezetek vetőmag biztosításával, a kormány támogatásokkal segíti a Kárpátalján élőket. Ebbe a sorba illeszkedik az idei Magyarok Kenyere program is.


A Magyarok Kenyere program 2011-ben Pécsről indult. A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező kezdeményezés célja, hogy a Kárpát-medence minden részéből a gazdák által összeadott gabonából őrölt lisztből készítik el azt a kenyeret, amelyet augusztus 20-án a Szent Jobb-körmenet előtt Erdő Péter bíboros áld meg.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) örömmel számol be arról, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) ezen lépésével is jelzi: kiemelten fontos kérdésnek tartja az anyaországi és a külhoni magyar gazdák közötti együttműködés támogatását, a kapcsolatépítést és a tudástranszfert. A KÖSZ rendkívül fontosnak tartja, hogy elindult egy ilyen honlap, amely tovább erősíti a kárpát-medencei gazdák összefogását. Ezért a honlapunkon – a címlapon és minden aloldalon – létrehoztunk egy új, kiemelt felületet, ahová az általunk ajánlott (legfontosabb) internetes oldalak listáját és linkjét fogjuk összegyűjteni, és ahová legelsőként a Határtalan Gazda honlapot (http://hatartalangazda.kormany.hu/) tüntetjük fel.


A Népújság 59. évf. 26. számában (2015.07.02.) jelent meg az a riport, melyet változatlan formában közlünk itt, a KÖSZ honlapján. A cikk szerzője Tomka Tibor.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) egyik célkitűzése, hogy a Kárpát-medence országainak az ökológiai gazdálkodás területén elért jó szakmai, kutatási, piaci stb. tapasztalatokat és tudást megismertesse a medence többi országával, követendő jó példaként eléjük állítva azokat. Szerbia az az ország, ahol az elmúlt 10 évben az ökológiai gazdálkodás igen dinamikus fejlődése tapasztalható. A növekedés ütemében a Kárpát-medence országai közül az élen jár: 2004-2013 között az ellenőrzött ökoterület a 15-szörösére(!) nőtt. Ez elsősorban a Vajdaság érdeme, ahol a Bácska és a Bánát térségében tevékenykedő ökogazdálkodók a teljes szerbiai ökoterület 70%-át művelik. Az elmúlt években a Sárközy Péter Alapítvány és a KÖSZ rendezvényein Prof. Dr. Tereza Horvat Skenderovič és Bödő Kálmán bemutatták azokat az eredményeket, melyeket az idén 25 éves, szabadkai Terra’s Egyesület vezetésével elértek.