2016. február 8. hétfõ

Friss hírek

A Meta Terra céljai között szerepel a térség gazdaságának, kis gazdaságainak, biogazdálkodásának és környezetvédelmének előmozdítása. Több szakcsoportban tevékenykedik, melyek közül az egyik a bio szakcsoport. Az egyesület tagjai fő célul tűzték ki a helyi termékek előtérbe helyezését a viszonteladókkal szemben, a helyben megtermelt egészséges, vegyszermentes élelmiszer-előállítás és –fogyasztás elősegítését, népszerűsítését, az ehhez szükséges gyakorlati módszerek átadását, tanítását. Bár a Meta Terra Polgári Egyesületet alig két esztendeje, 2014-ben alapították, igen komoly eredményeket ért el ez alatt a rövid időszak alatt. A szervezet a tavalyi évben csatlakozott a Kárpát-medencei ökogazdálkodók Szövetségéhez. Az alábbiakban a bioszekciónak az előző évre vonatkozó, Hajdú László és Bödő Kálmán által összeállított beszámolóját közöljük.


A Földművelésügyi Minisztérium (FM) már a harmadik éve szervezte meg azt a programot, melynek célja, hogy a „határon túli mezőgazdasági oktatásban résztvevő diákok korszerű, technikailag jól felszerelt tangazdaságokat, vállalkozásokat, eszközöket és termelési eljárásokat sajátíthassanak el az anyaországban az egyhetes program alatt, s hazatérve ezeket a megszerzett új tapasztalatokat a szülőföldön való boldogulásukhoz hasznosítani tudják”. Az FM a 2015. évben a programok összeállításakor az ökogazdálkodás fontosságát tartotta szem előtt. 2015-ben júniusban 16 vajdasági középiskolás diák és 2 kísérője számára, októberben pedig a felsőfokú képzésben résztvevők számára szervezett a tárca – közelebbről főszervezőként a Kárpát-medencei Együttműködés Osztálya – egyhetes gyakornok programot. Utóbbi keretében 2015 októberében összesen 24 határon túli egyetemista és 3 kísérő vett részt az egyhetes programsorozaton, mely során a vendégek több olyan helyszínen is jártak, melyek a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségéhez (is) kötődnek. Jelen beszámolóval ennek kívánunk emléket állítani és ezúton is megköszönni a közreműködését azoknak a személyeknek, akik ily módon járultak hozzá a Szövetség jó híréhez, munkájához.


Az alábbiakban "Az asztali örömök magazinja" alcímet viselő lap cikkét közöljük változatlan, szkennelt formátumban. A cikket a lap főszerkesztője, Kiss Dezső Péter jegyzi. A Palik-házaspárnak, családjuknak, munkatársaiknak ezúton is gratulálunk kiváló munkájukhoz és eredményeikhez!


Fotógaléria a beregi tanulmányútról

2015. november 15. vasárnap

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatásával a KÖSZ és a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület 2015. november 6-7.-én szakmai tanulmányutat szervezett Kelet-Magyarországra, a kárpátaljai magyar gazdák részére, hogy lehetőségük legyen megismerni a magyar ökogazdák munkáját, eredményeit, gyakorlati tanácsait az ő saját példájukon keresztül. A szöveges beszámolót követően most egy nagyobb képgalériában is bemutatjuk a tanulmányút eseményeit, a meglátogatott biogazdákat és biogazdaságokat.


A magyar határhoz közeli kárpátaljai falvak lakossága a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület – a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) tagszervezetének – jelzése alapján nagy érdeklődést mutat a biogazdálkodás iránt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatásával a KÖSZ és a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület szakmai tanulmányutat szervezett Kelet-Magyarországra, a kárpátaljai magyar gazdák részére, hogy lehetőségük legyen megismerni a magyar ökogazdák munkáját, eredményeit, gyakorlati tanácsait az ő saját példájukon keresztül.


A TERRA’S Organikus Táplálékért Egyesület 2015. október 15-én Szabadkán, a Szabadegyetemen tartotta szokásos évi biofesztiválját, a BioFest rendezvényt. Az idei esemény rangját emelte, hogy ez egyben a Terra’s alapításának 25. évfordulója is volt.


A Székelyföldi Bio Egyesület közel húsz fővel egy kétnapos, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megvalósult délvidéki tanulmányúton vett részt a KÖSZ Lakiteleken megtartott Közgyűlését követően. A csoportot Bödő Kálmán és munkatársai, a Meta Terra Egyesület biogazdái, valamint Magyarkanizsa Község Önkormányzata fogadta. Az alábbiakban az erről készült riportot tekinthető meg, melyet a szabadkai Magyarok házában működő, de az egész Vajdaságban fogható Pannon Televízió készített.